Markförslaget ”Hertigens väg”

Styrelsen har lagt in ett Markförslag om ”Hertigens väg” i Horred. Den som vill rösta på förslaget kan gå in på https://etjanster.mark.se/forslag/rostapaforslag

Förslaget gäller att restaurera gång- och cykelvägen mellan Ekerydsvägen och Åkerstavägen i Horred, den så kallade ”Hertigens väg”, mellan kyrko-området och Lida-området. När Lida-området nu projekteras och markarbeten inom kort ska utföras för att fler företag ska kunna etablera sig, så behövs smidig och säker tillgänglighet för gående och cyklister istället för att tvingas använda osäker miljö på rv41.

Redan på 1600-talet fanns benämningen ”Hertigens väg” för vägen mellan Ekerydsvägen och Åkerstavägen; en adelsman vid namn Montgomery som tidigare bott i Lida-området gav namn åt denna väg till kyrkan – kanske såg han till att vägen etablerades? Kyrkfolk som kom söderifrån ställde häst och vagn nere på Lida, och gick sedan upp för backen till kyrkan. Sedan 1930-talet, då företag började etableras på Lida-området, har denna gångväg använts av arbetare och andra.

På senare år har dock inget underhåll gjorts, ingen dikning för att leda bort vattenmängder har gjorts i slänten och i Åkersta-området och gatlampor som fanns där tidigare har tagits bort. Gångvägen behövs för anställda till och från arbetsplatser och för alla som promenerar i Horred och som vill kunna gå säkert. I Lida-området ska markarbeten snart göras, och då vore det smidigt att samtidigt anlägga en väg parallellt mellan de befintliga och de kommande företagen innanför, som i sin tur kan koppla ihop Åkerstavägen och Mangelvägen. Då blir det konstruktivt och säkert åt flera håll.

Så, restaurera ”Hertigens väg” mellan Ekerydsvägen och Åkerstavägen i Horred!