Yttrande 2 angående Folktandvården i Horred

Uppföljning av tidigare yttrande till styrelsen för Folktandvården i Västra Götalandsregionen med anledning av planerad avveckling av utbudspunkt Horred – som invånare och byalag aktivt och konstruktivt motsätter sig, ärende med diarienr FTV 2024-00115

Efter inskickat yttrande av Horredsbygdens byalag angående föreslagen avveckling av utbudspunkten för folktandvård i Horred i maj 2024 har byalaget fått hanteringsprocessen av detta ärende förklarad genom svar den 31 maj av koncernkontoret i Västra Götalandsregionen, tack för det. En följdfråga blir dock hur ”det lokala perspektivet”, som det hänvisas till i svaret, inhämtas?? Hur ”lokalt” avses lokalt vara i denna formulering – att tillfråga den kommunala ledningen är ju inte nödvändigtvis ”lokalt”.

 I svaret den 20 maj från tandvårdsdirektör Ann-Charlotte Sundelin på samma skrivelse framgår att Sundelin nog inte förstår byalagets funktion: i sitt svar adresseras byalagets avsändare som att byalaget vore en enda person: ”Tack för ditt mejl och ditt engagemang…”, ”Dina synpunkter…”

Byalaget utgörs inte av en person, utan företräder invånare i bygden och har före uttalanden stämt av med ett antal personer. Byalaget undanber sig därför förminskande tilltal, som till exempel att det vore en enda person som agerar.

Sundelin skriver att hon hoppas en massa saker för framtiden och att föreslagen avveckling kan förstås att ge länge resvägar för ett antal patienter i Horred med omnejd. Men Sundelin konstaterar att inte alla listade i Horred bor där – det finns alltså i Horred listade personer som hellre tar sig till kliniken i Horred från andra håll i kommunen, och från andra kommuner! Det är väl ett gott betyg om något för kliniken och för personalen på kliniken.

Sundelin avslutar med att säga att om föreslagen avveckling i Horred blir verklighet, så är alla patienter som nu är listade i Horred välkomna till valfri klinik i VGR – då har Sundelin inte förstått att det är närmast och smidigast för de flesta i bygden att ta sig till kliniker utanför VGR – kolla bara geografin!

Det hänvisas i olika svar om genomförd marknadsanalys – vad består den av? Nuvarande invånare inom en viss omkrets? Vilken omkrets? Årtalet 2035 lyfts som avstämningstidpunkt; då kan å andra sidan lyftas att tills dess har ytterligare bostäder tillkommit i tätorten, utöver annan småskalig bostadsbebyggelse: 95 lägenheter och 40 enfamiljshus är på gång, utöver de 56 lägenheter som har byggts under 2020-2022. Allt detta bör tas med i en marknadsanalys som ska anses gälla i tio år tid, då inflyttare – oftast barnfamiljer – med stor säkerhet skulle välkomna att det skulle gå att lista sig vid folktandvården i Horred.

Invånare uppskattar uttalandet av Delregionala nämnden södra förmedlat den 13 juni att det vore olyckligt om styrelsen för Folktandvården skulle fatta beslut om att avveckla utbudspunkten i Horred, då tillgänglighet till tandvård riskerar att försämras för framför allt barn och äldre.

Inga direkta förbindelser med kollektivtrafik existerar mellan Horred och Sätila – som ju avses vara den utbudspunkt som ska gälla för patienter i södra delen av kommunen. Kan VGR säkra kollektivtrafik mellan Horred och Sätila genom Västtrafik kunde eventuellt större förståelse finnas. Annars åstadkommer en avveckling i Horred en mycket negativ påverkan på miljön med utökad privat biltrafik som dessutom tynger redan prövade hushåll ekonomiskt. Samt att landsbygd och tätorter i södra delen av kommunen skulle få bära skott för att stå för en negativ utveckling av miljöpåverkan – som baseras på beslut i storstaden, där omfattande kollektivtrafik existerar.

Som motvikt kan en annan slags marknadsanalys presenteras, som baseras på nuvarande invånare inom en viss omkrets – det vill säga även utanför tätorten och bygden, och i vissa fall invånare med adress i Göteborg och Stockholm! Efter genomslag av föreslagen avveckling i lokalmedia begärde invånare att namnlistor skulle finnas i olika publika rum i tätorten samt digitalt, för att visa att det är många som kräver att kliniken i Horred blir kvar. Fastän detta genomfördes under den mest intensiva semesterperioden sommaren 2024, så har 964 namn, varav 277 digitala och 687 fysiska, samlats, som i många fall även velat höja sin egen röst för egen del men även för andras behov – där man vidhåller mångas behov av att kliniken blir kvar. Ingen begär nya behandlingsrum, men att nuvarande nivå i kliniken bibehålls.

Utdrag ur kommentarsfältet:

För alla som bor i området med handikapp av olika slag – speciellt för dem som är beroende av rutiner är det livsviktigt att det finns tandläkare på nära håll. Under alla dessa år har den fantastiska personalen på Horreds byggt upp ett förtroende och familjär känsla. Man litar och har fullt förtroende för personalen. Att ta bort detta är att slå under golvet på dessa sårbara i samhället som redan nu kämpar.

Finns inte en chans att jag åker till Sätila. Helt fel på alla sätt och vis! Behåll Folktandvården i Horred och ”Låt hela Sverige leva”, inte bara städer.

Med ökad befolkningsmängd och ökad inflyttning är det direkt ologiskt att lägga ner folktandvården i Horred. De 2600 patienter som är listade hos er i Horred kommer kanske ett par hundra åka till Sätila, det är ju en av Marks kommuns mest avlägsna platser tillsamman med Fritsla och Horred som exempel. De flesta med mig kommer söka sig till andra regioner (Veddige/Varberg) som Västra Götaland får vara med och betala på istället. Ni behöver gå en kurs i geografi om ni tror att Sätila kan ersätta Horredsbygdens tandvård…

Viktigt för barnen                      För djävligt!                             Tandvården behövs                  Håller med

Jag skriver under pga att jag väldigt gärna vill ha kvar folktandvården i Horred. Den ligger centralt o ungarna kan ta sig dit själva vid behov o jag slipper köra till Sätila som ligger 30 min med bil. Försvinner folktandvården i Horred måste jag ta ledig o köra långt för både log o barnen. Jag tänker också på alla som inte har körkort samt våra äldre som inte har ngn som kan köra dem o då kommer de inte få nån tandvård alls. Tandvården är svindyr som den är, men skulle Horred lägga ner blir det betydligt dyrare o jag med många kommer inte ens kunna gå dit även om det skulle vara väldigt akut. Nu pratas det också om att det ska byggas många fler bostäder o då är vi i ännu större behov av att ha tandvården nära!!! Nä, att lägga ner i Horred vore katastrofalt för många!

Vården behövs för alla             Den behövs                                 Vår son går där                           Uruselt!

Jag skriver på grund av att jag vill ha kvar tandläkaren i Horred! Horreds bygden expanderar med både barnfamiljer och pensionärer vars livs underlättar med lättillgängligt till vården såsom tandläkare! Hur ska våra pensionärer som varken har bil eller vill sätta sig bakom ratten göra? Eller barnfamiljerna som redan kämpar med vardagspusslet göra?

Varför ska vi ta bort den när kommunen tänkt satsa på Horred nu med ny förskola m.m? Känns helt ologiskt. Varför ska vi ta en bil till Skene/Kinna? Det tar tid från barnen från skolan, för vuxna från jobbet om inte tala om miljön med alla som ska köra från Horred för åka på tandläkarebesök. Vad är nästa lägga ner vårdcentralen?

Det är orimligt att vi i utkanterna av kommunen ska behöva söka oss till centralorten vid behov av tandvård. Ett tydligt tecken på behovet av tandvård i Horred är det faktum att det aldrig finns tider, det om något lär ju visa att efterfrågan är enormt stor. Att flytta tandvården härifrån kommer att försvåra livet för samtliga invånare i Horred.

Vill ha en nära tandvård utan att behöva åka långt samt att den behövs för eleverna på Sjöbyskolan och de äldre i bygden

Jag skriver under för att detta skulle försämra för alla som inte har tillgång till bil, alla som behöver ta ledigt ifrån jobb/skola för att åka långt för ett besök på ca 30 minuter och för alla som behöver använda sig av sjukresa för att åka Mark runt just för ett besök till tandläkaren.

Jag har i många år besökt denna fantastiska mottagning och alltid bemötts med ett leende av skicklig personal! Den är ett måste i vår glesbygd, ta inte bort all service för oss som väljer glesbygden framför tätorten!

Tandvård för alla, inte bara för dem med bil                             Låt tandläkarn vara kvar!

Det skulle vara mycket besvärligt för oss med fyra barn att åka långt för varje tandläkarbesök, inte minst ur arbetsperspektiv att ta ledigt så lång stund för varje tandläkarbesök. Med tandläkare i Horred kan de äldre barnen gå själva till tandläkaren.

Lokalt ska vara en rättighet                                 Jag vill att folktandvården finns kvar i Horred

Det är viktigt att tandvård ska vara lättåtkomligt! Det finns inga enkla transportmöjligheter mellan Horred och Sätila (som man nu refereras till). Särskilt viktigt för skolbarn och äldre att kunna ta sig till TL utan att behöva skjuts eller färdtjänst. Utarma inte glesbygden! Horred är en by under inflyttning och tillväxt!

Folktandvården behöver utvecklas inte avvecklas! Fler personal, mer öppet och fler bokningsbara tider så åtgärder kan ske snabbare

Jag skriver under på grund av att Horreds Folktandvården flyttning. Jag och min familj liksom många andra bor i Horred och använder deras tjänst. Inte bara de gör ett bra jobb, utan de hjälper alla byar nära oss, att nu måste vi alla flytta till en annan avlägsen plats. Det är orättvist för alla av oss runt det här området och vi tror verkligen att ni bör ompröva ert beslut för en bättre framtid för oss alla.

Jag skriver under pga det är helt hål i huvudet på politiker som ska lägga ner all service vi har i detta landet!!!!

Jag är mot nedmonteringen av service i ytterkanterna av kommunen

Jag bor i Istorp och går i skolan i Varberg. Jag tycker att för en vanlig rutinkontroll är det alldeles för lång att åka till Sätila/Skene mm. Tycker också att det är väldigt synd för de gamla som inte kan ta sig så långt bort. Småbyar som Horred får inte dö ut mer

Namnlistorna bifogas denna skrivelse, utgör alltså 964 namn som samlats in under perioden 30 juni – 18 augusti, och där det finns många fler konstruktiva kommentarer att ta till sig. Hade kommande invånare kunnat yttra sig i ärendet hade dessa säkerligen varit i linje med nuvarande.

Horredsbygdens byalag hänvisar även till den tidigare skrivelsen per 13 maj 2024, där flera faktafel i det underlag som tidigare lades fram för styrelsen i Folktandvården påvisas, men inte ska upprepas här. Skrivelsen är fortfarande helt aktuell, och bifogas för det fall den förkommit.

Invånare och byalag kräver att det första av flera beslut om att avveckla Folktandvårdens utbudspunkt i Horred hävs, att vidare handläggning i linje med det beslutet avbryts och att kliniken kommer att fortsätta vara tillgänglig för nuvarande och kommande invånare och andra listade personer i bygden och bortanför denna.

5 september 2024

Horredsbygdens byalag